Menjava olja

Z redno menjavo motornega olja bo vaš avto deloval brez težav. Preverite ponudbo kuponov in se še danes prijavite na cenovno ugodno, strokovno in hitro menjavo olja in oljnega filtra.

Menjava je nujnost

Menjava motornega olja je obvezen periodičen servisni poseg. Spremljati ga mora menjava oljnega filtra, ki iz olja odstranjuje nečistoče in tako ščiti motor pred poškodbami. Motor ob redni menjavi olja porabi manj goriva, deluje mirneje in ima daljšo življenjsko dobo.

Staro olje je potrebno menjati, ker:
 • izgubi mazalne lastnosti,
 • povečuje porabo goriva,
 • lahko vodi do poškodb motorja.
Kdaj ste zadnjič menjali olje?

Se ne spominjate in niste prepričani? To ni dobra tolažba! Menjava motornega olja na vsakih 15.000 kilometrov oziroma skladno s tovarniško predpisanim intervalom, ki upošteva vozne razmere, predstavlja za vaše vozilo ključen pomen pri izogibanju dragim popravilom. Motor z oljem, ki je preveč nasičeno z nečistočami, je obsojen na smrt.. Ponovno »oživljanje« takšnega motorja je drago in pogosto preseže ekonomsko vrednost nekaj let starega vozila.

Vsako menjavo olja spremlja obvezna menjava oljnega filtra, ki odstranjuje iz olja nečistoče! Obiščite Service MAXX servisni center, kjer vam bomo z veseljem in zelo hitro zamenjali motorno olje. Usposobljen Service MAXX serviser bo za vaše vozilo izbral motorno olje ustrezne viskoznosti in izvedel menjavo olja ter oljnega filtra. Ob tem velja dodatno opozoriti, da motor ob redni periodični menjavi olja porabi manj goriva, deluje bolj mirno in ima veliko daljšo življenjsko dobo, kar prispeva k nižjim skupnim stroškom uporabe vozila.

Kako zamenjate motorno olje?

SVETUJE žepič klemen, vodja servisa AVTOCENTER ŽEPIČ d.o.o.

Niste prepričani, kako zamenjati olje?

Izredno pomembne varnostne informacije

Kaj morate nujno narediti
 • Preverite čistost vseh ključnih površin, na čelu s površino ob izpustnem čepu in odprtini za dolivanje olja.
 • Staro motorno olje odnesite v najbližji zbiralnik - z njimi so opremljene vse bencinske črpalke. Ne odvrzite starega olja v naravo ali kanalizacijski jašek!
Česa nikakor ne smete narediti
 • Ne zaganjajte motorja brez olja!
 • Ne zaprite iztočne odprtine z umazanim vijakom!
 • Ne nalite v motor prevelike količine olja!
Bodite izredno previdni. Nepravilno izvedeni postopki lahko vodijo k materialni škodi, ogrozi pa lahko vaše zdravje ali življenje

Za menjavo potrebujete naslednje orodje

 • Ključ
 • Kovinski rampi
 • Čiste krpe
 • Sveže motorno olje - točno specifikacijo motornega olja najdete v navodilih za uporabo vozila
 • Oljni filter - podatke o točnem tipu oljnega filtra najdete v navodilih za uporabo vozila
 • Zaščitno obleko
 • Stare krpe za zaščito tal v primeru izlitja motornega olja
 • Posodo za staro olje

Koraki za menjavo

1. korak

V bližino dvignjenega vozila zložite orodje in ostale pripomočke, ki jih boste potrebovali pri menjavi motornega olja. Odprite motorni pokrov in odstranite oljni čep ter šipko za merjenje oljnega nivoja.

2. korak

V primeru, da je motor na spodnji strani opremljen z zaščitno plastiko, le to odstranite. Poiščite čep za izpust motornega olja na spodnji strani oljnega korita in namestite pod njega posodo za zajem starega olja. Previdno odvite čep za izpust olja in počakajte, da odteče iz motorja vse olje.

3. korak

Poiščite lokacijo oljnega filtra in ga s pomočjo namenskega ključa za demontažo odvite z nosilca.

4. korak

Izrabljen oljni filter zamenjajte z novim (pri nekaterih avtomobilih je potrebna le menjava filtrirnega vložka). Pred namestitvijo novega filtra namažite njegovo gumijasto naležno površino s tanko plastjo olja.

5. korak

Preverite, ali je iz motorja dejansko izteklo vse olje, očistite površino okoli iztoka s čisto krpo, opremite čep z novim tesnilom in ga privite v oljno korito. Ponovno namestite plastično zaščito na spodnjo stran motorja. Nato vlite prek zgornje odprtine v motor sveže olje. Nivo olja preverite s pomočjo merilne šipke.

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.