Pozdravljen

S Service MAXX lahko prihranite! Včlanite se v MAXX Club in koristite servisne ugodnosti.

Želim prihraniti

Menjava olja

Z redno menjavo motornega olja bo vaš avto deloval brez težav. Preverite ponudbo kuponov in se še danes prijavite na cenovno ugodno, strokovno in hitro menjavo olja in oljnega filtra.

Storitev je trenutno v akciji.

Menjava je nujnost

Menjava motornega olja je obvezen periodičen servisni poseg. Spremljati ga mora menjava oljnega filtra, ki iz olja odstranjuje nečistoče in tako ščiti motor pred poškodbami. Motor ob redni menjavi olja porabi manj goriva, deluje mirneje in ima daljšo življenjsko dobo.

Staro olje je potrebno menjati, ker:

  • izgubi mazalne lastnosti,
  • povečuje porabo goriva,
  • lahko vodi do poškodb motorja.

Kdaj ste zadnjič menjali olje?

Se ne spominjate in niste prepričani? To ni dobra tolažba! Menjava motornega olja na vsakih 15.000 kilometrov oziroma skladno s tovarniško predpisanim intervalom, ki upošteva vozne razmere, predstavlja za vaše vozilo ključen pomen pri izogibanju dragim popravilom. Motor z oljem, ki je preveč nasičeno z nečistočami, je obsojen na smrt.. Ponovno »oživljanje« takšnega motorja je drago in pogosto preseže ekonomsko vrednost nekaj let starega vozila.

Vsako menjavo olja spremlja obvezna menjava oljnega filtra, ki odstranjuje iz olja nečistoče! Obiščite Service MAXX servisni center, kjer vam bomo z veseljem in zelo hitro zamenjali motorno olje. Usposobljen Service MAXX serviser bo za vaše vozilo izbral motorno olje ustrezne viskoznosti in izvedel menjavo olja ter oljnega filtra. Ob tem velja dodatno opozoriti, da motor ob redni periodični menjavi olja porabi manj goriva, deluje bolj mirno in ima veliko daljšo življenjsko dobo, kar prispeva k nižjim skupnim stroškom uporabe vozila.

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kako pogosto je treba menjati motorno olje? Kakšno je najboljše priporočilo?
Motorno olje se načeloma oziroma v večini primerov menja vsakih 15.000 kilometrov oziroma enkrat letno. Je pa najbolje, da upoštevate priporočila proizvajalca vašega vozila, ki je za vaše vozilo natančno določil intervale menjave olja – slednje je treba pri delovanju vozila v zahtevnejših okoliščinah dodatno prilagoditi oziroma skrajšati. Če preživite z vašim vozilom veliko časa na prašnih makadamskih cestah, pogosto z njim vlečete težka priklopna vozila ali vozilo zelo obremenjujete, je treba interval menjave olja obvezno skrajšati! Menjava olja naj sledi priporočilom v največji možni meri.
Imam starejše vozilo, ali je tudi pri njem še vedno tako zelo pomembno upoštevati predpisane intervale za menjavo motornega olja?
Staro olje je nasičeno s prašnimi in kovinskimi delci ter drugo nesnago, ki nastane oziroma zaide v motor ob njegovem delovanju. Takšno olje izgubi svoje mazalne lastnosti in negativno vpliva na porabo goriva, v najslabšem primeru vodi celo do večjih poškodb motorja in njegove odpovedi. Zato velja, da je brezhibno delovanje motorja zelo odvisno od kakovosti olja oziroma njegove redne periodične menjave, ki predstavlja zelo pomemben preventivni vzdrževalni korak. Ob menjavi olja je treba poskrbeti še za menjavo oljnega filtra, ki odstranjuje iz motornega olja nesnago in nečistoče in posledično vzdržuje kakovost olja na ustrezni ravni med dvema servisnima intervaloma.
Morda je to neumno vprašanje, ampak kaj pomenijo te številke na oljni embalaži? Moram res vedeti, katero in kakšno olje je najbolj primerno za moje vozilo?
To je odlično vprašanje. Pomen oznak, ki so navedene na oljni embalaži, poznajo in razumejo le redki vozniki.

Prva številka (npr. 5W) opisuje viskoznost pri nizkih temperaturah (W - »Winter«; zima). Viskoznost je preprosto merilo lastnosti olja, ki opisuje njegovo sposobnost za pretok v odvisnosti od temperature. Za lažjo predstavo: manjše kot je število, lažji bo pretok olje po oljnih kanalih, ko zaženete motor v hladnem vremenu. To pomeni, da je v teh pogojih motor bolj zaščiten, saj je sistem podmazovanja celotnega motorja vzpostavljen v krajšem času.

Druga številka (npr. 30, v oznaki 5W-30), kaže na debelino oljnega filma, ko motor deluje v pogojih visokih temperatur. Ob izvedbi menjave olja, bi morali olje izbirati v skladu s priporočili proizvajalca vozila. Podatke o tem je najlažje najti v uporabniškem priročniku. Sicer pa naredi vse to namesto vas Maxx, kjer bomo s pomočjo tovarniških priporočil za vaše vozilo, izbrali za vaš motor in vaš način vožnje najbolj optimalno kakovost motornega olja.
Katero olje je pravo za moje vozilo?
Najlažji in najhitrejši način je, da to ugotovite s pomočjo navodil za uporabo vašega vozila ali se pogovorite s Service MAXX serviserjem, ki bo slednje preveril prek informacijskega programa s podatki o tako rekoč vseh avtomobilih.

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.

Sodelujemo s preko 600 znamkami