Avto elektrika in akumulator

Deli avtomobila, ki so najbolj občutljivi in se zelo hitro poškodujejo, so električni in elektronski. Če imate težave z vžigom, centralnim zaklepanjem ali čim podobnim, ti lahko pomagamo.

Delovati morajo vsi električni sklopi

Električna popravila segajo od popravila alternatorjev in zaganjačev, menjave varovalk in žarnic do popravil elektronskih delov motorja. Električnih sklopov pri avtomobilu je veliko in za varno vožnjo morajo delovati vsi. Posebej pomemben je akumulator, ki te lahko izda v neugodnem trenutku in brez opozorila.

Težave z avto elektriko vzemite resno:
 • iztrošen akumulator zamenjajte pravočasno,
 • popravilo električnih sklopov zaupajte strokovnjaku.
Akumulatorji vseh vodilnih znamk

Service MAXX uvršča v svojo ponudbo akumulatorje vseh vodilnih znamk. Vsi akumulatorji, ki jih ponuja Service MAXX, izstopajo z robustno konstrukcijo, ki zagotavlja odlično delovanje v vseh vremenskih razmerah in izstopa z veliko rezervno kapaciteto za potrebe dodatnih električnih porabnikov, kot so: avtoradio, notranja osvetilev in različne naprave, ki jih priklopimo na avtomobilski električni sistem. Ali vaš akumulator deluje pravilno, lahko vedno preverite v najbližjem centru Service MAXX.

Kako zamenjati avtomobilsko baterijo?

SVETUJE žepič klemen, vodja servisa ŽEPIČ BOJAN s.p.

Niste prepričani, kako zamenjati akumulator?

Izredno pomembne varnostne informacije

Kaj morate nujno narediti
 • Odsluženo baterijo odnesite v zbirni center za nevarne odpadke ali jo pustite pri prodajalcu, kjer ste kupili novo.
 • Pred začetkom del zaščitite najbolj izpostavljene dele avtomobila s staro brisačo ali odejo, saj jih lahko med delom poškodujete. V najslabšem primeru lahko pride do izlitja nevarne kisline iz baterije.
Česa nikakor ne smete narediti
 • Ne dovolite, da bi prišlo do stika med pozitivnim in negativnim baterijskim priključkom, saj bi slednje povzročilo kratek stik in nevarno iskrenje.
Bodite izredno previdni. Nepravilno izvedeni postopki lahko vodijo k materialni škodi, ogrozi pa lahko vaše zdravje ali življenje

Za menjavo potrebujete naslednje orodje

 • Ključ velikosti 10 do 14 milimetrov s podaljškom
 • Novo avtomobilsko baterijo (podatke o njeni kapaciteti in ostalih lastnostih najdete v navodilih za uporabo vozila)
 • Zaščitne rokavice
 • Zaščitna očala za oči
 • Čisto krpo
 • Večjo staro brisačo ali krpo

Koraki za menjavo

1. korak

Odprite pokrov motorja in ugotovite lokacijo avtomobilske baterije – pri nekaterih modelih vozil jo prekriva plastičen pokrov (po potrebi poglejte navodila za uporabo vozila.)

2. korak

Z baterije odklopite pozitiven električni priključek, ki ga najlažje prepoznate po oznaki (+) in rdečih električnih vodnikih. Bodite pozorni, da ne pride do stika med pozitivnim in negativnim baterijskim polom, kar lahko povzroči električni stik z nevarnim iskrenjem. Pri odklapljanju priključka si lahko pomagajte z ustrezno velikim natičnim ključem.

3. korak

S krpo prekrite na bateriji pozitiven priključek, da ne bi po nesreči prišlo do električnega stika. Nato s pomočjo ključa odvite z baterije še negativen priključek, ki ga najlažje prepoznate po oznaki (–) in črnih električnih vodnikih.

4. korak

S pomočjo ključa s podaljškom odvite vijak ali vijake, ki onemogočajo premikanje baterije v njenem ležišču. Pazljivo dvignite baterijo navzgor in jo počasi odstranite iz avtomobila. Bodite pazljivi, da ne poškodujete karoserijske barve. Del avtomobila, prek katerega dvigujete baterijo, lahko zaščitite s staro brisačo, večjo krpo ali odejo.

5. korak

Odložite staro baterijo na tla in namestite v avtomobil novo. Če naletite na težave, ne počnite nič na silo, raje pokličite na pomoč osebo z izkušnjami.

6. korak

Z vijakom ali vijaki pritrdite novo baterijo v njeno ležišče. Če obstajajo, odstranite z električnih priključkov plastične zaščitne čepe. Nadaljujte s priklapljanjem baterije. Najprej priključite na baterijo pozitiven priključek (+). Šele nato priključite še negativnega (-). Preverite, če so vsi vijaki ustrezno zatisnjeni in namestite zaščitne pokrove, če obstajajo. Postopek menjave je s tem zaključen.

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.