Pozdravljen

S Service MAXX lahko prihranite! Včlanite se v MAXX Club in koristite servisne ugodnosti.

Želim prihraniti

Pogosto zastavljena vprašanja

Ključna je previdnost! Prodajalci obljubijo marsikaj, a rabljena vozila pogosto skrivajo kilometre in samo na prvi pogled popravljeno karoserijo.

Kaj naredim, če avto zaradi okvare obstane sredi ceste?
Ko zaznate težavo, znižajte hitrost in poiščite prvo varno postajališče ob cesti ali na odstavnem pasu. Ohranite nadzor in ne zavirajte sunkovito. Če potrebujete pomoč, brez oklevanja pokličite AMZS Pomoč na cesti (telefonsko številko 1987). Čimprej postavite varnostni trikotnik in vključite opozorilne smernike. Če avtomobila ne znate popraviti, počakajte na pomoč. Ne čakajte v avtomobilu, ampak se umaknite s ceste. Izogibajte se hoji po robu ceste, posebno na regionalnih cestah in v slabem vremenu.
Motor se je pregrel. Kaj lahko storim?
Če se vozilo pregreva, se izločite iz prometa in vključite gretje, ki pomaga prenašati toploto iz motorja. Če ostaja opozorilna lučka prižgana, izklopite motor, odprite motorni pokrov in počakajte 30 minut, da se motor ohladi. Šele nato prestavite vozilo na varnejše mesto. Nikoli ne odstranjujte pokrovčka na hladilniku, dokler ni motor povsem ohlajen – ker je hladilno sredstvo vroče in pod visokim pritiskom, lahko povzročite eksplozijo vroče tekočine. Ne dodajajte hladilne tekočine, vode ali sredstva proti zmrzovanju v vroč motor!
Kako vem, da mi je počila guma, in kako reagiram?
Na počeno pnevmatiko opozarja ritmični hrup, včasih pa avto hkrati sili v določeno smer, kar zaznate na volanu. Ko se to zgodi, zmanjšajte hitrost in ustavite na odstavnem pasu. Ne zaviraj premočno in poskusi obvladovati vozilo. Vklopi svetlobna opozorila. Če je mogoče, ustavite vozilo na ravnem, da bo menjava kolesa lažja.
Ob pritisku na zavoro se ni zgodilo nič... Kaj zdaj?!
Ohranite mir in razsodnost – še vedno lahko obvladate avto. Takoj spustite nogo s plina in se prepričajte, če je tempomat izklopljen. Zmanjšajte hitrost s prestavljanjem v nižjo prestavo. Če je cestišče suho in vozite že manj od 45 km/h, začnite ustavljati vozilo s postopnim aktiviranjem ročne zavore. Nato vozilo zapeljite s ceste in vklopite svetlobna opozorila.
Sredi vožnje je v avtu odpovedala vsa elektrika. Kaj naredim?
Če se zgodi, da prenehajo delovati lučke na armaturni plošči, žarometi, smerniki, servo volan in zavorni sistem ABS – najprej ohranite mirno kri. Če lahko ročno odprete okno, z iztegnjeno roko opozorite druge voznike na menjavo voznega pasu. Vozilo poskusite zaustaviti ob cesti. Izogibajte se sunkovitim gibom. Močno držite volan in postopno zavijajte proti počasnemu pasu. Tam poskrbite za vidnost. Postavite opozorilni varnostni trikotnik za avto - imejte v mislih, da opozorilne luči ne delujejo. Ne čakajte v avtu, ampak se varno pomaknite ob cestišče in pokličite pomoč.
Vsak hip mi bo zmanjkalo goriva!
Če se približujete trenutku, ko vam bo zmanjkalo goriva, se pomaknite na počasnejši pas oziroma v bližino mesta, kjer bo mogoče varno ustaviti vozilo. Ko ustavite, poskrbite za vidnost vozila in sebe. Če je mogoče, postavite opozorilni trikotnik. Najbolj varno je, da ostanete v vozilu do prihoda pomoči, razen v primerih, ko lahko hitro zapustite vozilo in se premaknete do varne točke.

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?

Pri Service MAXX verjamemo, da morajo biti servisne storitve kakovostne in cenovno dostopne, servisna izkušnja pa voznikom prijetna.

Prijava na servis

Zdaj je pravi čas za servis!

Pri Service MAXX verjamemo, da morajo biti servisne storitve kakovostne in cenovno dostopne, servisna izkušnja pa voznikom prijetna.

Prijava na servis

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.

Sodelujemo s preko 600 znamkami