Pozdravljen

S Service MAXX lahko prihranite! Včlanite se v MAXX Club in koristite servisne ugodnosti.

Želim prihraniti

Pogosto zastavljena vprašanja

Ključna je previdnost! Prodajalci obljubijo marsikaj, a rabljena vozila pogosto skrivajo kilometre in samo na prvi pogled popravljeno karoserijo.

Kaj naredim, če avto zaradi okvare obstane sredi ceste?
Ko zaznaš težavo, znižaj hitrost in poišči prvo varno postajališče ob cesti ali na odstavnem pasu. Ohrani nadzor in ne zaviraj sunkovito. Če potrebuješ pomoč, brez oklevanja pokliči AMZS Pomoč na cesti (telefonsko številko 1987). Čimprej postavi varnostni trikotnik in vključi opozorilne smernike. Če avtomobila ne znaš popraviti, počakaj na pomoč. Ne čakaj v avtomobilu, ampak se umakni s ceste. Izogibaj se hoji po robu ceste, posebno na regionalnih cestah in v slabem vremenu.
Motor se je pregrel. Kaj lahko storim?
Če se vozilo pregreva, se izloči iz prometa in vključi gretje, ki pomaga prenašati toploto iz motorja. Če ostaja opozorilna lučka prižgana, izklopi motor, odpri motorni pokrov in počakaj 30 minut, da se motor ohladi. Šele nato prestavi vozilo na varnejše mesto. Nikoli ne odstranjuj pokrovčka na hladilniku, dokler ni motor povsem ohlajen – ker je hladilno sredstvo vroče in pod visokim pritiskom, lahko povzročiš eksplozijo vroče tekočine. Ne dodajaj hladilne tekočine, vode ali sredstva proti zmrzovanju v vroč motor!
Kako vem, da mi je počila guma, in kako reagiram?
Na počeno pnevmatiko opozarja ritmični hrup, včasih pa avto hkrati sili v določeno smer, kar zaznaš na volanu. Ko se to zgodi, zmanjšaj hitrost in ustavi na odstavnem pasu. Ne zaviraj premočno in poskusi obvladovati vozilo. Vklopi svetlobna opozorila. Če je mogoče, ustavi vozilo na ravnem, da bo menjava kolesa lažja.
Ob pritisku na zavoro se ni zgodilo nič... Kaj zdaj?!
Ohrani mir in razsodnost – še vedno lahko obvladaš avto. Takoj spusti nogo s plina in se prepričaj, če je tempomat izklopljen. Zmanjšaj hitrost s prestavljanjem v nižjo prestavo. Če je cestišče suho in voziš že manj od 45 km/h, začni ustavljati vozilo s postopnim aktiviranjem ročne zavore. Nato vozilo zapelji s ceste in vklopi svetlobna opozorila.
Sredi vožnje je v avtu odpovedala vsa elektrika. Kaj naredim?
Če se ti zgodi, da prenehajo delovati lučke na armaturni plošči, žarometi, smerniki, servo volan in zavorni sistem ABS – najprej ohrani mirno kri. Če lahko ročno odpreš okno, z iztegnjeno roko opozori druge voznike na menjavo voznega pasu. Vozilo poskusi zaustaviti ob cesti. Izogibaj se sunkovitim gibom. Močno drži volan in postopno zavijaj proti počasnemu pasu. Tam poskrbi za vidnost. Postavi opozorilni varnostni trikotnik za avto - imej v mislih, da ti opozorilne luči ne delujejo. Ne čakaj v avtu, ampak se varno pomakni ob cestišče in pokliči pomoč.
Vsak hip mi bo zmanjkalo goriva!
Če se približuješ trenutku, ko ti bo zmanjkalo goriva, se pomakni na počasnejši pas oziroma v bližino mesta, kjer bo mogoče varno ustaviti vozilo. Ko ustaviš, poskrbi za vidnost vozila in sebe. Če je mogoče, postavi opozorilni trikotnik. Najbolj varno je, da ostaneš v vozilu do prihoda pomoči, razen v primerih, ko lahko hitro zapustiš vozilo in se premakneš do varne točke.

Ne najdeš odgovora na svoje vprašanje?

Pri Service MAXX verjamemo, da morajo biti servisne storitve kakovostne in cenovno dostopne, servisna izkušnja pa voznikom prijetna.

Prijava na servis

Zdaj je pravi čas za servis!

Pri Service MAXX verjamemo, da morajo biti servisne storitve kakovostne in cenovno dostopne, servisna izkušnja pa voznikom prijetna.

Prijava na servis

Vsak teden nove servisne ugodnosti

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.

Sodelujemo s preko 600 znamkami