Varčna vožnja

Da bomo pri vožnji zmanjšali porabo goriva, privarčevali marsikateri evro in hkrati prispevali k zmanjšanju izpušnih emisij CO2, velja upoštevati vsaj nekaj napotkov.

Varčna vožnja in ključne vloge pri porabi goriva

Ključne vloge pri porabi goriva bi lahko razdelili na tri dele. Prvega predstavlja redno vzdrževanje vozila, drugega pravilna uporaba vozila in tretjega način vožnje. Da bomo pri vožnji zmanjšali porabo goriva, privarčevali marsikateri evro in hkrati prispevali k zmanjšanju izpušnih emisij CO2, velja upoštevati vsaj nekaj napotkov.

Redno vzdrževanje vozila

Vozilo mora biti redno in dobro vzdrževano, saj deluje le v tem primeru učinkovito. Kar pomeni, da porabi manj goriva in spusti v ozračje manj okoljsko spornih emisij. Pozornost velja namenjati številnim sklopom. Med najpomembnejše šteje ustrezen tlak v pnevmatikah. Preveriti ga moramo vsaj enkrat mesečno! Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 odstotke. Enak odstotek predstavlja razlika med pravilno in slabo nastavljenim podvozjem z neustrezno optiko. Zelo velika je razlika med pravilno in slabo nastavljenim delovanjem motorja, kjer je takšen z neustrezno pripravo mešanice goriva in zraka potratnejši za 5 do 10 odstotkov.

Kako pomembno vlogo igra redno vzdrževanje vozila, odkriva v enaki meri podatek o pravilni izbiri motornega olja. Če je slednje neustrezno v smislu specifikacije ali pa je umazano in staro, je poraba goriva višja za vsaj odstotek do dva. S pravilnim vzdrževanjem avtomobila lahko zato privarčujemo ogromno denarja, ki bi ga sicer dobesedno pognali v zrak s preveč porabljenim gorivom. Za popoln pregled vozila in odpravo napak poskrbi vaš najbližji servisni center Service MAXX.

Pravilna uporaba avtomobila

Kar nekaj goriva lahko privarčujemo še s pravilno uporabo avtomobila. Pri višjih hitrostih moramo imeti okna vedno zaprta, saj povzročajo velik zračni upor. Enako velja za strešni prtljažnik. Če ga ne uporabljamo, ga odstranimo! Aerodinamični upor, ki ga povzroča ob karoseriji vozila premikajoči se zrak, bo zato veliko manjši. Zgolj s tema dvema potezama lahko porabo goriva in emisija CO2 znižamo za 10 odstotkov. Podobno velja za odvečno prtljago. Iz vozila velja odstraniti vso nepotrebno težo! Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in višja je poraba goriva. Podobno velja za pravilno uporabo klimatske naprave. Ta naj bo vklopljena le takrat, kadar jo dejansko potrebujemo. Prekomerna uporaba klimatske naprave poveča porabo goriva in emisije CO2 do 5 odstotkov.

Prilagodite način vožnje

Zelo pomembno vlogo igra način vožnje. V vseh okoliščinah velja voziti premišljeno in s prilagojeno hitrostjo. Vsakič, ko nenadoma pospešujemo ali zaviramo, porabi motor več goriva in proizvede več ogljikovega dioksida. Pri pospeševanju zato čim hitreje prestavimo v višjo prestavo. Višje prestave, kot so četrta, peta in šesta, so z vidika porabe goriva varčnejše. S takšno vožnjo lahko povečamo doseg avtomobila na avtocesti za kar 33%, velike prihranke lahko dosežemo še z umirjeno vožnjo v mestu. Z vožnjo ob upoštevanju hitrostnih omejitev lahko prihranimo od 7 do 23% goriva. Hkrati s tem si velja zapomniti, da je treba takoj po zagonu motorja začeti z vožnjo in ugasniti motor vsakič, ko stojimo na mestu več kot minuto. Sodobni motorji omogočajo takojšen začetek vožnje, brez nepotrebnega in glede porabe goriva potratnega ogrevanja motorja.

Vsako vožnjo, če je le mogoče, moramo v smislu prometnega pretoka vsaj načeloma predvideti. Med vožnjo pa velja nameniti pozornost prometnemu dogajanju z večje razdalje. Tako se bomo v prometnem toku lažje izognili nepotrebnemu zaustavljanju in speljevanju. Prav tako ni odveč razmislek o možnosti, da se z drugimi dogovorimo za skupno vožnjo v službo ali na prostočasne aktivnosti. Z vsem tem bomo pripomogli k zmanjšanju prometnih zamaškov, nižji porabi goriva in manjšim emisijam. Tako narava kot bodoči rodovi nam bodo zelo hvaležni!

 
Da bomo pri vožnji zmanjšali porabo goriva, privarčevali marsikateri evro in hkrati prispevali k zmanjšanju izpušnih emisij CO2, velja upoštevati vsaj nekaj napotkov.

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.