Varčna poraba goriva

Dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva, je veliko. Večina med njimi je odvisna od tehničnega stanja vozila in voznika. Prihranki so lahko vse prej kot majhni!

Ključne vloge pri porabi goriva bi lahko razdelili na tri dele. Prvega predstavlja redno vzdrževanje vozila, drugega njegova pravilna uporaba in tretjega način vožnje. Da bomo pri vožnji zmanjšali porabo goriva, privarčevali marsikateri evro in prispevali k zmanjšanju izpušnih emisij, velja upoštevati vsaj nekaj napotkov.

Vzdrževano vozilo

Le redno in dobro vzdrževan avtomobil lahko učinkovito deluje, kar pomeni, da porabi manj goriva in spusti v ozračje manj emisij. Po tej plati velja pozornost številnim sklopom. Med najpomembnejše šteje ustrezen tlak v pnevmatikah. Preveriti ga moramo vsaj enkrat mesečno! Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 odstotke. Enak odstotek predstavlja razlika med pravilno in slabo nastavljenim podvozjem z neustrezno optiko. Vse prej kot zanemarljivo je delovanje motorja, kjer je takšen z neustrezno pripravo mešanice goriva in zraka potratnejši za 5 do 10 odstotkov. Kako pomembno vlogo igra redno vzdrževanje vozila, odkriva v enaki meri podatek o pravilni izbiri motornega olja. Če je slednje neustrezno v smislu specifikacije ali pa je umazano in staro, je poraba goriva višja za odstotek do dva. S pravilnim vzdrževanjem avtomobila lahko privarčujemo ogromno denarja!

Pravilna uporaba
Kar nekaj goriva lahko privarčujemo s pravilno rabo vozila. Pri višjih hitrostih moramo imeti okna vedno zaprta, saj povzročajo velik zračni upor. Enako velja za strešni prtljažnik. Če ga ne uporabljamo, ga odstranimo! Aerodinamični upor, ki ga povzroča ob karoseriji vozila premikajoči se zrak, je brez njega veliko nižji. Že s tema potezama lahko porabo goriva in emisijo CO2 znižamo za 10 odstotkov. Podobno velja za odvečno prtljago. Iz vozila odstranite vso nepotrebno težo! Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in višja je poraba goriva. Podobno velja za pravilno uporabo klimatske naprave. Ta naj bo vklopljena le takrat, kadar jo potrebujemo. Prekomerna uporaba klimatske naprave poveča porabo goriva do 5 odstotkov. 

Premišljena vožnja
Zelo pomembno vlogo igra način vožnje. V vseh okoliščinah velja voziti premišljeno in s prilagojeno hitrostjo. Vsakič, ko sunkovito pospešujemo ali zaviramo, porabi motor več goriva in proizvede več ogljikovega dioksida. Pri pospeševanju zato čim hitreje prestavimo v višjo prestavo. Višje prestave, kot so četrta, peta in šesta, so z vidika porabe goriva varčnejše. S takšno vožnjo lahko povečamo doseg avtomobila na avtocesti za do 33%, velike prihranke lahko dosežemo še z umirjeno vožnjo v mestu. Z vožnjo ob upoštevanju hitrostnih omejitev lahko prihranimo od 7 do 23 % goriva. Zapomniti si velja še to, da je treba takoj po zagonu motorja začeti z vožnjo in ugasniti motor vsakič, ko stojimo na mestu več kot minuto. Sodobni motorji omogočajo takojšen začetek vožnje, brez nepotrebnega in glede porabe goriva potratnega ogrevanja motorja. 

Načrtovane vožnje
Vsako vožnjo, če je le mogoče, poskušamo načrtovati glede na gostoto prometnih tokov. Tako se bomo izognili v mestu številnim zaustavljanjem in speljevanjem. Na avtocestah bomo potovali hitreje in bolj sproščeno. Prav tako ni odveč razmislek o možnosti, da se z drugimi dogovorimo za skupno vožnjo v službo ali na prostočasne aktivnosti. Z vsem tem bomo pripomogli k zmanjšanju prometnih zamaškov, nižji porabi goriva in manjšim emisijam. Tako narava kot bodoči rodovi nam bodo zelo hvaležni!
 

Dejavnikov, ki vplivajo na porabo goriva, je veliko. Večina med njimi je odvisna od tehničnega stanja vozila in voznika. Prihranki so lahko vse prej kot majhni!

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.