Obvezna in manj obvezna oprema za brezskrbno vožnjo

Zakon natančno določa, katero obvezno opremo morajo imeti posamezne kategorije vozil, kaj vsebujejo paketi in kako dolgo so lahko v uporabi.

Obvezna in manj obvezna oprema za brezskrbno vožnjo

OBVEZNA OPREMA

Ključne dele obvezne opreme tvorijo komplet s prvo pomočjo, varnostni trikotnik, rezervne žarnice, varnostni telovnik in rezervno kolo oziroma komplet za popravilo izpraznjene pnevmatike. Poleg spadajo še: dvigalka za dvig vozila za menjavo predrte pnevmatike in orodje, kjer predstavlja ključni del ob izvijaču ključ za vijake na kolesih. Od tu naprej je vse odvisno od dejanskih potreb, proračuna in pripravljenosti ter zmožnosti za samostojno reševanje zagat. V primeru, ko nam avtomobil odreče poslušnost sredi vožnje, nam prav nič ne pomaga, če imamo doma izvrsten komplet orodja in pripomočkov!
 

SAM SVOJ MOJSTER

Med najbolj koristne dodatke, ki jih velja imeti v avtomobilu, šteje orodje z nekaj pritiklinami. V tem primeru so ključni:

 • Komplet osnovnega orodja s kleščami in različnimi izvijači: Z njim si pomagamo pri manjših popravilih, kot je menjava pregorelih žarnic, odstranjevanje plastičnih zaščitnih karoserijskih in notranjih delov, vijačenje vijakov itd.
   
 • Zaščitne rokavice: Slednje velja imeti že zaradi misli na morebitno menjavo blatnega oziroma že v osnovi nikoli čistega kolesa.
   
 • Bombažna krpa: Z njo obrišemo merilno palico ob preverjanju količine motornega olja in čistimo raznovrstno nesnago.
   
 • »Ameriški« lepilni trak in plastične vezice: V primeru karoserijskih in drugih poškodb lahko z lepilnim trakom in vezicami zasilno odpravimo marsikatero okvaro, ki onemogoča vožnjo.
   
 • Komplet rezervnih varovalk: V kompletu z rezervnimi žarnicami najdemo večinoma le eno ali dve varovalki. Dodaten komplet varovalk je skoraj nujen.
   

»NEPOGREŠLJIVI« PRIPOMOČKI

Kdor ima rad vse pod nadzorom in ne ljubi neprijetnih presenečenj, ima v avtomobilu še:

 • Vlečno vrv: Z njo nas verjetno ne bo v današnjih časih nihče »šlepal«, nas bo pa z njo drug voznik lažje potegnil iz snežnega zameta ali blatne globeli.
   
 • Pritrdilne trakove z napenjalci: Pri pritrjevanju večjih kosov prtljage so trakovi več kot dobrodošli, saj z njimi onemogočimo premikanje prtljage, zaradi katere bi lahko prišlo do poškodb.
   
 • Vžigalne kable: Občasno se zgodi, da pustimo vklopljena svetila ali kakšen drug porabnik električne energije, ki nam izprazni akumulator do stopnje onemogočenega zagona motorja. Kabli so v tem primeru več kot dobrodošli. Pri njihovi uporabi priklopimo na obeh baterijah najprej pozitivna priključka in nato negativna.
   
 • Komplet za zimske razmere: V avtomobilu imamo pozimi poleg snežnih verig strgalo za sneg in led, majhno lopato in preprost dežni plašč, ki ga uporabimo v primeru sneženja med nameščanjem verig. Dobrodošle so še tople rokavice in podloga za pod kolena, če klečimo na mokri podlagi.
   
 • Avtomobilske karte: Je že res, da živimo v času elektronskih navigacijskih naprav, a klasičen zemljevid je izvrsten v smislu boljše orientacije. Da so elektronske »gospodične« občasno zmedene, prav tako drži.
   
 • Raznovrstne pripomočke: Sem šteje vse, kar nam utegne priti prav. Dežnik, družabne igre, sončna očala, nakupovalna vrečka, žeton za nakupovalni voziček, vlažni robčki, polnilec za mobilni telefon, svinčnik in beležka, skrita rezerva kovancev ali pa svetilka. Vse to nam lahko polepša ali pa vsaj omili potovalni zaplet.
   

BODIMO RAZUMNI

K opremi, ki ni nujna, lahko mirno dodamo še kakšno malenkost. Vsekakor pa je koristno, da vsaj občasno pregledamo, kaj imamo v avtomobilu. Prevažanje nepotrebne »krame« je nesmiselno, saj nam jemlje prostor, povečuje težo in dviguje porabo goriva.

Zakon natančno določa, katero obvezno opremo morajo imeti posamezne kategorije vozil, kaj vsebujejo paketi in kako dolgo so lahko v uporabi.

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.