Neustrezne tekočine lahko škodijo avtu - zamenjajte jih v Service MAXXu

Tekočine so nujne za življenje. Telesa vseh bitij za delovanje potrebujejo vodo, po naših žilah se dan in noč pretaka kri, obvezno tekočino – jutranjo kavo – pa mnogi potrebujemo tudi za uspešen vsakdanji zagon.

Neustrezne tekočine lahko škodijo avtu - zamenjajte jih v Service MAXXu

Tekočine so nujne za življenje. Telesa vseh bitij za delovanje potrebujejo vodo, po naših žilah se dan in noč pretaka kri, obvezno tekočino – jutranjo kavo – pa mnogi potrebujemo tudi za uspešen vsakdanji zagon. In še bi lahko naštevali. Tekočin je res veliko in vsaka ima svojo vlogo. Tako je tudi v svetu avtomobilov. Različne tekočine skrbijo, da vsak del vozila nemoteno deluje. Če jih je premalo ali so slabe kakovosti, lahko to vodi do okvar motorja in zavornega sistema.

Štiri vitalne tekočine

Pri vsakem vozilu se pretakajo štiri glavne tekočine: motorno olje, zavorna in hladilna tekočina ter tekočina za vetrobransko steklo. Količino in kakovost vseh štirih je potrebno redno preverjati, tu pa je tudi nekaj informacij, ki jih mora poznati vsak voznik.

Motorno olje ščiti motor

Motor vozila mora biti vedno ustrezno naoljen, da se ne poškoduje. Za to skrbi motorno olje, ki pa se skozi čas izrabi ter zamaže s prahom in delci. Takrat je nujna menjava olja in filtra, ki spet omogoči optimalno delovanje. Redna menjava poleg čistilne funkcije in boljšega delovanja tudi zniža porabo goriva, prispeva k manjšemu onesnaževanju okolja in podaljšuje življenje motorja. Ob menjavi odsluženega olja je pomembno, da izberete pravi tip. Za veliko novejših vozil so predpisana sintetična olja, ki zagotavljajo največjo učinkovitost in izrabo goriva. A ker so malce dražja, jih mnogi vozniki ne uporabljajo, kar lahko pripelje do okvar motorja. Olje morate tudi nenehno spremljati in preverjati morebitno odtekanje, še zlasti madeže pod vozilom. Še posebej bodite pozorni na počasno puščanje, ki je manj opazno, povzroči pa lahko okvare nosilca motorja, puš vzmetenja in komponent krmiljenja.

Hladilna tekočina izboljša motorno učinkovitost

Hladilna tekočina zagotavlja učinkovitost motorja – preprečuje pregrevanje, pozimi pa zmrzovanje. Zato bodite pozorni na njeno zadostno količino. Kljub temu, da imajo vsi sodobni motorji dovršeno upravljanje s toploto, morate namreč za hladilno tekočino skrbeti sami. Poleg zadostne količine je treba, predvsem pred zimo, preveriti njeno odpornost proti mrazu. Kadar je koncentracija sredstva proti zmrzovanju v njej majhna, lahko pri nizkih temperaturah sredstvo zamrzne in poškoduje motor. Prav tako motorju škodi prestara tekočina, zato jo je pametno menjati na 3 leta ali 20.000 prevoženih kilometrov. Mnogi vozniki z zamenjavo zavlačujejo, dokler hladilna tekočina dokončno ne izgubi kakovosti – to pa lahko skrajša življenjsko dobo delov motorja, s katerimi je povezana. Pregrevanje motorja je znak, da avtu primanjkuje hladilne tekočine, povzročita pa ga lahko tudi blokada hladilnega sistema ali odpoved električnega ventilatorja. Avta, ki se pregreva, ne vozite, saj tvegate uničenje motorja!

Ne spreglejte: pregled in menjava tekočin – 15 % popust na material in delo

Zavorna tekočina varuje zavore

Zavore so prvi in najpomembnejši varnostni sistem v vozilu, vendar ne morejo brezhibno delovati brez zavorne tekočine. Iz tega razloga ji je treba posvečati vso pozornost. Zavorna tekočina varuje hidravlične komponente, njena kakovost pa se s časom slabša, zato jo je treba redno nadomeščati, skladno z navodili proizvajalca vozila. Zavorna tekočina vleče vlago iz zraka - sčasoma se tako v zavornem sistemu nabere voda in če jo tu kar pustimo, lahko zavre, to pa je nevarno. Pravočasna menjava zavorne tekočine to tveganje odpravi.

Tekočina za vetrobransko steklo zagotavlja vidljivost

Brez tekočine za vetrobransko steklo avto sicer deluje, a je vseeno pomembna za varno vožnjo. Med potjo moramo imeti jasen pregled cestišča, zato mora biti tekočine za vetrobransko steklo vedno dovolj. Brez nje je nevarno voziti zlasti v slabem in hladnem vremenu, ko steklo zalivajo umazanija, sneg, led in brozga. Pozimi je nevarna tudi neustrezna tekočina, ki pri nizkih temperaturah zmrzuje, zato mora vsebovati dovolj koncentrata.

Oglasite se pri strokovnjakih

V servisnih centrih Service MAXX po vsej Sloveniji poskrbimo, da vse v vašem vozilu 'teče kot namazano'. Brezplačno pregledamo kakovost in nivoje tekočin in jih po potrebi zamenjamo ali dolijemo. Med 11. in 24. decembrom 2017 lahko izkoristite našo akcijsko ponudbo – nudimo 15 % popust na material in delo pri zamenjavi vseh 4 avtomobilskih tekočin. Oglasite se in uveljavite akcijski kupon!

Tekočine so nujne za življenje. Telesa vseh bitij za delovanje potrebujejo vodo, po naših žilah se dan in noč pretaka kri, obvezno tekočino – jutranjo kavo – pa mnogi potrebujemo tudi za uspešen vsakdanji zagon.

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.