Nepotrebne motnje

Obstajajo različne situacije, kjer lahko zelo majhne stvari zmotijo voznika in porušijo njegovo zbranost.

Nepotrebne motnje

Trenutek nepazljivosti

»Govoril sem po telefonu«. »Pogledal sem vstran le za sekundo«. Marsikdo med nami se sprašuje, koliko poročil o nesrečah se začne s takim stavkom. Ali se res ni mogoče izogniti takšnim nezgodam? Veliko nesreč se zgodi zaradi navidez zelo neškodljivih stvari, kot je spreminjanje glasnosti avtoradia. Motnje dejansko predstavljajo za voznika enega izmed najpogostejših vzrokov za nesrečo. In so popolnoma nepotrebne! V nadaljevanju navajamo zato nekaj koristnih nasvetov, ki jih velja striktno upoštevati.

Ali pomeni »spet na cesti«, »spet na telefonu«? Te dni lahko vidite več mobilnikov kot kdajkoli prej. In veliko večino jih opazite na ušesih ljudi med vožnjo. Nekaj mobilnikov in njihovih lastnikov konča vožnjo zato s prometno nesrečo, ampak za to niso krivi mobilni telefoni. Krivdo nosi voznik, ki uporablja telefon na napačnem mestu, ob napačnem času in preusmerja svojo pozornost z vožnje na pogovor.

»Prostoročne telefonske naprave lahko v veliki meri odpravijo tovrstno zagato, a zgolj do neke mere«, pravi Rich White, izvršni direktor Sveta za nego avtomobila. Gre za to, da imamo proste misli, da se osredotočimo na vožnjo. Najbolje je, da se ustavimo ob cesti ali opravimo pogovor kasneje.

Situacije, ki zmotijo voznika

Obstajajo različne situacije, kjer lahko zelo majhne stvari zmotijo voznika in porušijo njegovo zbranost – pa naj bo to med vožnjo na dopust ali po mestni gneči. Mnogo teh zagat je mogoče rešiti z nič ali malo denarja. Primeri vključujejo:

  • Stvari, ki visijo z vzratnega ogledala – odstranite jih! Lahko ovirajo pogled skozi prednje in zadnje steklo.
  • Poškodovano vzratno ogledalo – popravite ga! Mnogo vaših odločitev je prav tako dobrih kot je lahko dober pogled v vašem ogledalu.
  • Obrabljene metlice brisalcev – zamenjajte jih z novimi! Umazana stekla in škripajoče metlice lahko povzročajo živčnost in napetost. Metlice niso drage, lahko jih zamenjate sami.
  • Obrabljene preproge – zamenjajte jih! V staro in natrgano talno preprogo se lahko zatakne podplat vašega čevlja, kar preusmeri vašo pozornost ali ovira gibanje stopala na pedalu za plin ali zavore.
  • Povešen strop – kupite orodje za popravilo ali ga zamenjajte z novim. Povešen strop ovira pogled v vzratnem ogledalu.
  • Prevažajte hišnega ljubljenčka na primernem mestu, kjer vas ne bo motil med vožnjo.
  • Ugotovite katere stvari lahko popravite sami in pri katerih potrebujejo strokovno pomoč. Vsa popravila izvedite v najkrajšem možnem času, vsaka zamuda lahko predstavlja veliko potencialno nevarnost za nesrečo.
 
Obstajajo različne situacije, kjer lahko zelo majhne stvari zmotijo voznika in porušijo njegovo zbranost.

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.