Na cesti morate videti in biti vidni

Vidnost vozila in vidljivost iz njega sta ključna za varno vožnjo. Omogočata učinkovito zaznavanje okolice med vožnjo in to, da vas ostali na cesti opazijo.

Na cesti morate videti in biti vidni

Vidnost vozila in vidljivost iz njega sta ključna za varno vožnjo. Omogočata učinkovito zaznavanje okolice med vožnjo in to, da vas ostali na cesti opazijo. Vidnost in vidljivost omejujejo nočna vožnja, dež in megla, kot tudi pomanjkljiva oprema vozila. Na vremenske razmere le težko vplivate, zato pa za brezhibno opremo lahko poskrbite sami.

Oprema vozila, ki omogoča normalno vidnost in vidljivost, vključuje vetrobransko steklo in ostala stekla, napravo za brisanje in pranje vetrobranskega stekla, metlice brisalcev, zrcala, klimatsko napravo, gretje in zračenje ter vsa svetila na vozilu. Med vožnjo mora vse našteto brezhibno delovati.

Preberite, kako poskrbite za cestno varnost ob neugodnem vremenu in ponoči.

Noč pripelje tveganja

Ponoči je pogled na cesto zelo drugačen od dnevnega. Vidnost in vidljivost se zmanjšata, zaznavanje globine, perifernega vida in barv pa so oteženi. Zaradi tega je nočna vožnja bistveno bolj nevarna. Vidljivost lahko v tem času optimizirate na številne načine. Prepričajte se, da vsa svetila delujejo pravilno in so čista, očistite okna, poskrbite za pravilno nastavitev višine prednjih žarometov, vozite počasneje kot čez dan in z večjo varnostno razdaljo, ne uporabljajte nezasenčenih žarometov brez potrebe ter vozite s hitrostjo, ki omogoča varno ustavitev v območju, ki ga osvetljujejo zasenčene luči. Prav tako se izogibajte osvetljevanju notranjosti avtomobila.

Če ponoči nastopijo težave, se ustavite čim dlje od vozišča. Zaradi večje vidnosti vključite vse smernike in notranje luči, ne hodite po cesti in pokličite pomoč.

Dež poslabša vidnost in vidljivost

Vožnjo v dežju in med nevihtami poleg spolzkega cestišča otežuje tudi manjša vidljivost. V deževnem vremenu zmanjšajte hitrost, ohranite varnostno razdaljo do vozil pred vami ter poskrbite, da boste iz vozila sploh videli, saj vlaga zarosi stekla. Če imate klimatsko napravo, jo vklopite, da klima izsuši zrak. Če ima vaše vozilo dnevne luči, bodite pozorni, ali ste zadaj osvetljeni – sicer prižgite zasenčene žaromete, da vas vozniki za vami lahko vidijo. Pomembno je, da ne vozite preblizu tovornim vozilom, ki izpod velikih koles na široko pršijo vodo. Prav tako pazite, ko jih prehitevate – to storite hitro in previdno.

V deževnem vremenu se izkaže pomembnost vzdrževanja brisalcev. Upoštevajte pravilo: ko začnejo puščati neobrisane sledi, jih zamenjajte. Poskrbite tudi, da bo vedno zadosti tekočine za pranje stekel.

Vožnja v megli je zelo nevarna

Če je le mogoče, se vožnji v megli izognite. Raje zapeljete na počivališče in počakate, da se vreme izboljša. Kadar pa se vožnji vseeno ne morete izogniti, poskrbite za varnost. Najprej prilagodite hitrost, tako da jo zmanjšate. Vklopite luči za meglo in ne uporabljajte dolgih luči, zaradi katerih se v megli svetloba odbija nazaj. Če pred seboj opazite luči drugega vozila, hitrost prilagodite tako, da vzpostavite varnostno razdaljo. Budno spremljajte hitrost ostalih vozil, saj so reakcije drugih voznikov v megli nepredvidljive.

Pravočasno poskrbite za preventivo

Neugodnih zunanjih pogojev za vožnjo ne morete odpraviti ali odmisliti. Lahko pa pravočasno poskrbite za brezhibno delovanje vseh sistemov, ki zmanjšajo prometna tveganja v takšnih razmerah. Oglasite se in pravi čas poskrbite za svojo varnost na cesti.

Vidnost vozila in vidljivost iz njega sta ključna za varno vožnjo. Omogočata učinkovito zaznavanje okolice med vožnjo in to, da vas ostali na cesti opazijo.

Ne spreglejte

28.5.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
7.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
28.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.2.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
1.2.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
29.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec
19.1.2018
Avtor: Roland Stepan dipl.ing.str.
17.1.2018
Avtor: Bruno Kuzmin, svetovalec

Prijavite se na novice in prihranite pri servisu vozila

Prijavite se na obveščanje o servisnih ugodnostih.